הרפורמה של 2016 בשוק הביטוח בישראל והשפעתה על ביטוח הבריאות
עד שנת 2016 חברות הביטוח רשאיות היו לנסח פוליסות ביטוח רפואי פרטי כראות עיניהם. התוצאה הייתה מגוון נרחב של פוליסות, שקשה מאוד להשוות ביניהן. בעיה…
רשלנות מצד אנשי טיפול בתחום הרפואה עלולה להוביל לתוצאות לא אופטימאליות בטיפול הרפואי, להיעדר אבחנה מדויקת ולטיפול שגוי. במקרים של נזק עקב טיפול רשלני, מטופלים רשאים לתבוע את הרופא המטפל או הצוות ואת המסגרת הרפואית שסיפקה את הטיפול לשיפוי עבור הנזק שנגרם להם. ביטוח אחריות מקצועית יגן מפני תביעות כאלה.
טיפולים רפואיים רשלניים עלולים להוליד רשימה של השלכות מסכנות חיים. במקרים רבים של רשלנות רפואית, מדובר בתהליכים רשלניים של אבחון או טיפול שגרמו נזק למטופל ו/או לסובביו. זה יכול להיות במהלך אבחון (למשל במקרה של חשד למחלה ממאירה), זה יכול להיות במהלך טיפול רפואי כירורגי, וזה יכול להיות במהלך בדיקות (כמו למשל בדיקות הריון). כאשר עולה החשד לרשלנות רפואית, עומדת למי שנפגע מהטיפול הרשלני של הצוות המטפל הזכות לתבוע סכום פיצוי עבור ההשלכות של הטיפול הרשלני שקיבל, ולא אחת מדובר בסכומים גבוהים מאוד.
תביעות רשלנות רפואית הפכו נפוצות יותר בשנים האחרונות, כאשר שפע של מטפלים פרטיים ומידע רב ברשת האינטרנט, מאפשרים בקלות יחסית לזהות מקרים של רשלנות רפואית ולאתר מה בדיוק היה לא בסדר, בשירות שסיפק איש הצוות הרפואי. בכל שנה בישראל מוגשות אלפי תביעות בגין רשלנות רפואית כנגד רופאים ומסגרות רפואיות שונות. מבחר עצום של עורכי דין ומשפטנים מתמחים בליווי מטופלים ומשפחותיהם בתהליך לאיסוף הראיות והגשת כתב התביעה במקרה של רשלנות רפואית. סכומי הפיצוי נעים בדרך כלל בין עשרות אלפי שקלים ועד סכומים גבוהים הרבה יותר, כאשר בישראל גם המסגרת הרפואית, כמו בית חולים או מרפאה פרטית, נושאת באחריות ישירה לכל נזק שנגרם למטופל כתוצאה מרשלנות רפואית של איש צוות מטעמו, מאחות ועד רופא מנתח.
בכל פעם שטיפול רפואי גורם לנזק, וניתן להוכיח שהמטפל פעל בצורה לא מספקת, בצורה רשלנית, שלא הפעיל שיקול דעת שאפשר היה לצפות לו, לא מסר את כל הפרטים או בצורה אחרת נהג באופן שהשפיע לרעה על מהלך הטיפול – ניתן לבחון אם התקיימה רשלנות מצד המטפל שיש עילה לתביעה בגינה. הנה כמה מהדוגמאות הנפוצות יותר לתביעות רשלנות רפואית:
בשנים האחרונות, מוסדות רפואיים בארץ נדרשים לקחת בחשבון בתכנון התקציב גם את העלויות הכרוכות בהתמודדות עם תביעות רשלנות רפואית של העובדים במרכז. עניין ה"הסכמה מדעת" לכל טיפול רפואי מחייב את הרופא לוודא כי המטופל מודע לכלל ההשפעות, המשמעויות וההשלכות של כל בחירה במהלך הטיפול הרפואי שלו – מה שלא אחת אומר המון מידע שמטופל "מן השורה" לא תמיד יכול להכיל. נוצר מצב של העמסת מידע על המטופל וחוסר מוכנות של מטפלים, רופאים, יועצים ואנשי הצוות הרפואי להמליץ על שיטות טיפול מחשש לפגיעה בנטייה הטבעית של המטופל לבחור עבור עצמו, ומהתערבות שתוביל לתביעת רשלנות רפואית.
אנשי מקצוע רבים מתחומים טיפוליים שונים, כולל רופאים, מטפלים פרא רפואיים ומטפלים בתחום בריאות הנפש, עורכי דין, יועצים ועוד אנשי מקצוע, מעדיפים לרכוש פוליסת ביטוח אחריות מקצועית, המתייחסת למקרים של תביעה משפטית או תביעת פיצוי במקרים של הפרת חובה או אי עמידה בציפיות הנובעות מתחום העיסוק, מתוך רשלנות, בשוגג או בשל אי הבנה. בכל המקרים האלה, ביטוח אחריות מקצועית מציע שיפוי כספי לנזקים הנגרמים לקליניקה או למסגרת הטיפולית, לעלויות הייצוג המשפטי, ואפילו סיוע בטיפול במקרה.
נושא חשוב בביטוח אחריות מקצועית הוא נושא השיפוי של תביעות רשלנות רפואית המתרחשות במהלך חיי הפוליסה, כאשר מקרה הרשלנות עצמו התרחש טרם רכישת הפוליסה. במקרים כאלה חשוב לבדוק עם סוכן הביטוח או מי מטעם חברת הביטוח מה תהיה עמדת החברה מבטחת ומה יהיו הכיסויים המוצעים בהתמודדות עם התביעה.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל המלצה או חוות דעת בכל הנוגע לכדאיות מוצר או חברה ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי מכל סוג שהוא בתחום כזה או אחר.