עולם הביטוח: הסיכון הגדול במבטחי משנה - Keynes - קיינס פורטל הביטוחים המוביל | המפתח שלך לעולם הביטוח

עולם הביטוח: הסיכון הגדול במבטחי משנה

ביטוח

משקיעים מבוססים שיודעים בדיוק איך הם מעוניינים לנהל את תיק ההשקעות שלהם, משקיעים הרבה מהאנרגיות והמשאבים בתכנון התיק על פיזור סיכונים. פיזור סיכונים היא אסטרטגיה שמאפשרת לקחת מספר סיכונים בכיוונים מנוגדים על מנת להפחית את הסיכון להפסדים.

גם חברות ביטוח, שיש סיכון בעיסוקם בעיקר בהיבט של גובה התשלומים במקרה של מימוש הפוליסה ביחס להכנסות כנגד התשלומים החודשיים של הפרמיות למבוטחים, נוהגות לפזר את הסיכונים שלהן. הן עושות את זה על ידי מבטחי משנה: חברות ביטוח נוספות ש"רוכשות" מחברות הביטוח העיקריות, או המבוטחות במשנה, חלק מהסיכונים בפוליסות. במקרה של תשלום כזה, התשלומים ללקוח במקרה של הפעלתו מתחלקים בין המבטח העיקרי ומבטחי המשנה כנגד גירעונות אקטואריים.

לאחרונה (אוגוסט 2021) פורסמו דו"חות הרווח וההפסד של חברת הביטוח השביעית בגודלה בארץ והשנייה בגודלה בשוק ביטוחי הרכב, והיא מנהלת כ – 11.8% משוק ביטוח החובה בארץ.
הדו"ח הציג גידול משמעותי ברווחי החברה, לצד הפסדים כבדים של כמעט חצי מיליארד שקלים לתשלומים למבטחי משנה. איך התשלומים למבטחי משנה משפיעים על הביטוח שלכם?

שוק הביטוחים משתנה בארץ ובעולם

ביטוח הוא כמעט מוצר צריכה בסיסי. מעבר לביטוחים שכולנו מחזיקים, כמו ביטוח בריאות משלים, ביטוחים שונים לרכב וביטוחים לנכס, שוק הביטוחים הציג לאחרונה מספר ענפי הביטוח החדשים שתופסים תאוצה כשהעיקרי בהם הוא ביטוח סייבר המגן מפני ההוצאות במקרה של פריצה לנכסים הדיגיטליים של החברה, דרישת כופר או שימוש בנתונים המאוחסנים בצורה לא בטוחה מספיק.

לצד השינויים בהרכב פוליסות הביטוח של בתים פרטיים ועסקים, נרשמים שינויים עמוקים גם בהיקפי הביטוחים ובסכומי הפוליסות. העלייה בתחולת החיים גררה עמה שינויים במפרטי פוליסות בריאות וביטוח חיים, פוליסות הביטוח לנסיעות לחו"ל השתנו מהותית וסכומי הפרמיה שלהם כמעט הוכפלו עקב השינויים שנדרשו מפאת סיכוני הקורונה ובפרט הבידוד ועלויות הבדיקות והטיפולים במקרה של תוצאת בדיקה חיובית לקורונה במהלך טיול בחו"ל. גם פוליסות נגס ורכוש משתנות ברחבי העולם כתוצאה מהשינויים במזג האוויר והריבוי של נזקים לרכוש: כתוצאה מבצורת, שיטפון, גלי חום וקור, שריפות וכדומה.

חברות הביטוח, אם כן, נערכות לשינויים רחבי היקף בתכולת המוצרים שלהן, ובשוק תנודתי הן נוטות להשתמש יותר במבטחי משנה. חשוב לדעת כי השימוש במבטחי משנה, שהוא נפוץ יותר אצל חברות ביטוח בגודל קטן עד בינוני, כאלה שאין להן מספיק תשלומים מעמיתים מבוטחים לכיסוי גירעונות אקטואריים, משפיע על עלות פוליסת הביטוח ועל גובה הפרמיה המשולמת. גם במקרים שבהם עלות הפוליסה נראית על פניה ללא שינוי, תוכלו למצוא בחיפוש מעמיק היכן בחבות הפוליסה יוצא שהמבוטחים משלמים את עלות מבטחי המשנה, למשל בגובה ההשתתפות העצית או ברמת הכיסוי וגובה הכיסוי המרבי המוצעים על ידי חברת הביטוח בכל פוליסה.

המקרה של שלמה ביטוח

באוגוסט השנה פרסמה חברת שלמה ביטוח תשקיף לאור כוונתה להנפיק מניות לפי שווי שוק של 1.21 מיליארדי שקלים. בתשקיף, שכלל את כלל הפעילות העסקית של שנת 2020, הציג את החברה כרווחית ביותר בענף ביטוח הרכב עם שורת רווח נקי של מעל 70 מיליוני שקלים.

לצד הנתונים המחמיאים ניתן לראות כי החברה ספגה הפסדים כבדים למימון מבטחי משנה – כ – 409 מיליוני שקלים בתשלומים למבטחי משנה בין השנים 2019 ו – 2020, כ – 88% מכלל תשלומים אלה בוצעו למבטחי משנה בתחום ביטוחי הרכב. במהלך שנת 2020, כחצי מיליארד שקלים מתוך סך התשלומים עבור פוליסות ביטוח רכב הועברו על ידי חברת שלמה ביטוח למבטחי משנה, זאת בניגוד ל – 167 מיליוני שקלים שהועברו למבטחי משנה בשנת 2019.

התשלומים הגבוהים למבטחי משנה פוגעים בשיעור ההון העצמי של החברה ובעמידות הכלכלית שלה, ולכך יש השלכות מרחיקות לכת על יכולת החברה לעמוד בתשלומי פוליסות. אפשר להניח שהבחירה בשימוש במבטחי משנה בשוק ביטוחי הרכב של שלמה ביטוח תגרור התייקרות בפוליסות הביטוח שהיא תציע בעתיד, לצד ירידה בביקושים לביטוחים מטעם החברה, בשוק תחרותי עם מחירים דומים של כלל חברות הביטוח.

לבדיקה והשוואה של התיק הביטוחי בין חברות הביטוח המובילות השאירו פרטים ונציג מקצועי מטעמנו יחזור אליכם בהקדם

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל המלצה או חוות דעת בכל הנוגע לכדאיות מוצר או חברה ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי מכל סוג שהוא בתחום כזה או אחר

דילוג לתוכן