
מי הן חמש חברות ביטוח המשנה הגדולות בעולם
מי הן חמש חברות ביטוח המשנה הגדולות בעולם מהי ביטוח משנה ומדוע הוא חשוב? ביטוח משנה הוא חלק בלתי נפרד מענף הביטוח, המתואר לעתים קרובות…
שוק מבטחי המשנה באירופה ספג פגיעה קשה ברבעון הראשון של 2025, עם הפסדים משותפים של מעל 1.4 מיליארד אירו כתוצאה משריפות הענק שהתחוללו בלוס אנג’לס בתחילת השנה. שניים מהשחקנים המרכזיים בתחום – Munich Re ו־Hannover Re – דיווחו על תביעות חריגות, שהובילו לפגיעה מהותית ברווחיותם הרבעונית.
חברת Munich Re, מבטחת המשנה הגדולה בעולם, מסרה כי ספגה פגיעה של 800 מיליון אירו (כ־889 מיליון דולר) כתוצאה מהאירוע. על פי דיווחיה, מדובר בתביעת הביטוח הגדולה ביותר של חטיבת האסונות הטבעיים שלה בארה”ב אי פעם.
החברה ציינה כי על אף הנזק הכספי החריג, היא הצליחה לשמור על רווחיות תפעולית, עם רווח נקי של 1.1 מיליארד אירו, ירידה של 48% ביחס לרבעון הראשון של 2024. יש לציין כי מדיניות ביטוח המשנה של Munich Re נבנית כך שהיא נדרשת לשאת בהפסדים רק לאחר שמבוטחים ראשוניים סופגים נזק של כ־400 מיליון אירו – סף שנחצה במהרה באירוע נרחב כמו השריפות בקליפורניה.
גם חברת Hannover Re, מבטחת המשנה השלישית בגודלה בעולם, לא נותרה אדישה. החברה דיווחה על נזק נקי של 631.4 מיליון אירו כתוצאה מהשריפות, כאשר סך התשלומים בגין תביעות נזקים גדולים עמד על 764.7 מיליון אירו – גבוה בהרבה ממסגרת התקציב שתוכננה לרבעון, שעמדה על 435 מיליון אירו בלבד.
למרות זאת, החברה הצליחה לשמור על רווחיות, עם רווח נקי של 480 מיליון אירו, ירידה של 14% בלבד בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד – תוצאה שהוגדרה “יציבה יחסית” לאור חומרת האירועים.
האירועים בקליפורניה מדגישים את עוצמת הסיכון הנלווה לשינויי האקלים בעשור האחרון, ואת חשיפת שוק מבטחי המשנה לאירועים אקלימיים קיצוניים. מבטחי משנה, שתפקידם הוא לבלום את עוצמת הזעזועים למבוטחים ראשוניים, נאלצים יותר ויותר להתמודד עם עלויות גבוהות ובלתי צפויות – תוצאה של גידול בתדירות ובעוצמה של אסונות טבעיים.
יתרה מזאת, הפער בין תחזית תקציבית להפסדים בפועל, כפי שבלט אצל Hannover Re, מעלה שאלות בנוגע לדיוק המודלים האקטואריים הקיימים בשוק – במיוחד כשמדובר באירועי “זנב שמן” שאינם צפויים בקלות.
לנוכח ההפסדים הגבוהים, קיים סיכוי משמעותי לעלייה בפרמיות ביטוח המשנה כבר במחצית השנייה של השנה – במיוחד בקרב מבוטחים באזורים החשופים לאסונות טבע. חברות רבות יידרשו לשקול מחדש את מדיניות ניהול הסיכונים שלהן, בעוד מבטחי המשנה יבחנו את גבולות ההשתתפות הפיננסית שלהם באירועים מסוג זה.
Munich Re ו־Hannover Re הדגישו כי הן ימשיכו לשמור על משמעת חיתומית ולהתמקד ביצירת ערך בר־קיימא, אך אין ספק כי רבעון זה מציב רף חדש מבחינת סיכון אקלימי ותמחור סיכונים גלובלי.