SKN | רפורמת המס החדשה של ישראל מציבה את פוליסות החיסכון של חברות הביטוח בלב התחרות על כספי המשקיעים
Or Shushan
נקודות עיקריות
משרד האוצר מציע להחיל מסגרת מס אחידה על מוצרי החיסכון לטווח בינוני, כך שקופות גמל להשקעה, קרנות נאמנות ופוליסות חיסכון של חברות הביטוח ייהנו מאותו טיפול מס, עד לתקרת השקעה של 200 אלף שקל לכל אדם.
הרפורמה כוללת הקמת חשבון השקעות חדש שיאפשר מעבר בין מוצרי השקעה, לרבות פוליסות חיסכון של חברות ביטוח, ללא אירוע מס במועד ההעברה.
רשות שוק ההון מתנגדת לחלק מההמלצות, בעוד לשכת סוכני הביטוח הודיעה כי תבחן את ההצעה ותיקח חלק בהליך החקיקה.
משרד האוצר פרסם רפורמה רחבת היקף שנועדה לשנות את מבנה שוק החיסכון לטווח בינוני בישראל באמצעות יצירת מסגרת מס אחידה למספר מוצרי השקעה, ובהם גם פוליסות החיסכון המשווקות על ידי חברות הביטוח.
מטרת ההמלצות היא לבטל את הפערים הנובעים מהטבות מס בין אפיקי ההשקעה השונים, כך שהבחירה של המשקיעים תתבסס בעיקר על ביצועים, דמי ניהול, איכות השירות ומאפייני המוצר, ולא על שיקולי מיסוי. לצד קרנות נאמנות וקופות גמל להשקעה, גם פוליסות החיסכון של חברות הביטוח ישולבו במסגרת השקעה אחידה שנועדה להגביר את השקיפות ואת התחרות בענף השירותים הפיננסיים.
חשבון השקעות אחיד יאפשר מעבר בין מוצרים ללא אירוע מס
במרכז הרפורמה עומדת הקמת חשבון השקעות חדש, שיאפשר למשקיעים להחזיק ולהעביר כספים בין מוצרי חיסכון והשקעה זכאים מבלי לשלם מס רווחי הון בעת המעבר.
לפי ההצעה, ניתן יהיה להעביר כספים בין פוליסות חיסכון, קרנות נאמנות וקופות גמל להשקעה, כאשר תשלום מס רווחי ההון יידחה עד למועד משיכת הכספים מהחשבון.
במשרד האוצר סבורים כי מהלך זה יסיר חסמי מס המונעים כיום ממשקיעים לעבור בין גופים מנהלים או לשנות את הרכב השקעותיהם בהתאם להתפתחויות בשווקים.
הטבת המס תוגבל ל-200 אלף שקל
על פי ההמלצות, ההטבה תחול על השקעות בהיקף של עד 200 אלף שקל לכל תושב ישראל, כאשר התקרה תעודכן מדי שנה בהתאם לשיעור האינפלציה.
מס רווחי ההון ישולם רק בעת משיכת הכספים מהחשבון. עם זאת, משיכות שיבוצעו לאחר גיל 60 כקצבה ימשיכו ליהנות מהפטורים הקיימים בחוק. בנוסף, מוצע לאפשר פתיחת חשבונות השקעה נפרדים עבור ילדים, במטרה לעודד חיסכון לטווח ארוך בתנאי מס מועדפים.
לפי נתוני משרד האוצר, כ-91% מחשבונות קופות הגמל להשקעה מחזיקים כיום סכומים הנמוכים מהתקרה המוצעת, כך שרוב המשקיעים הפרטיים צפויים ליהנות מהמסגרת החדשה במלואה.
השלכות על ענף הביטוח
מאחר שחברות הביטוח הן המנפיקות והמנהלות של פוליסות החיסכון, לרפורמה עשויה להיות השפעה משמעותית על מבנה התחרות בענף.
השוואת תנאי המס בין פוליסות החיסכון, קרנות הנאמנות וקופות הגמל להשקעה צפויה לעודד את חברות הביטוח ובתי ההשקעות להתחרות באמצעות ביצועי ההשקעות, רמת השירות, דמי הניהול ופיתוח מוצרים חדשים, במקום להסתמך על יתרונות מיסוי ייחודיים.
בשלב הראשון ינוהלו חשבונות ההשקעה באמצעות בנקים קטנים ובינוניים וחברי בורסה שאינם בנקים. ארבעת הבנקים הגדולים יוכלו להצטרף למערכת רק לאחר תקופת מעבר של ארבע שנים, ואילו הגופים המנהלים את מוצרי ההשקעה יחויבו להתחבר למערכת בתוך חמש שנים.
מחלוקת בין הרגולטורים לענף הביטוח
למרות פרסום ההמלצות הסופיות, רשות שוק ההון ממשיכה להביע הסתייגויות מחלק מהסעיפים.
ברשות טוענים כי הרפורמה עלולה להעניק יתרון תחרותי לקרנות הנאמנות, הנחשבות בעיניה למוצר מורכב יותר עבור חלק מהמשקיעים הפרטיים. בנוסף, מזהירים ברשות כי המהלך עלול לייקר את השימוש בקופות גמל להשקעה ובפוליסות חיסכון, ואף להגביר את הצורך ביועצים המחזיקים ברישיון הן לייעוץ השקעות והן לייעוץ פנסיוני.
מנגד, לשכת סוכני הביטוח הודיעה כי היא תומכת בקידום התחרות בשוק, אך תבחן לעומק את ההמלצות לפני שתגבש את עמדתה הרשמית. הלשכה מסרה כי בכוונתה להשתתף בדיוני החקיקה ולפעול מול הרגולטורים ומקבלי ההחלטות כדי להבטיח שהחקיקה הסופית תשמור על האינטרסים של ציבור החוסכים ותייצר תחרות הוגנת בין כלל הגופים הפועלים בענף הביטוח וההשקעות.
השורה התחתונה
רפורמת המס שמקדם משרד האוצר עשויה להיות אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר בשוק החיסכון לטווח בינוני בישראל בשנים האחרונות. שילוב פוליסות החיסכון של חברות הביטוח במסגרת חשבון השקעות אחיד, לצד קרנות נאמנות וקופות גמל להשקעה, נועד לפשט את ניהול ההשקעות, להגביר את התחרות ולהעניק לציבור גמישות רבה יותר בניהול חסכונותיו. עם זאת, לנוכח ההתנגדויות שהעלו גורמי הרגולציה, צפוי דיון ציבורי וחקיקתי נוסף בטרם תאושר הרפורמה באופן סופי.
לבדיקה והשוואה של התיק הביטוחי בין חברות הביטוח המובילות השאירו פרטים ונציג מקצועי מטעמנו יחזור אליכם בהקדם