מנסה להישאר עם הראש מעל המים: אוורגרנד מוכרת את חטיבת הביטוח ב – 600 מיליון דולר
ענקית הנדל"ן והבנייה הסינית, שפרסמה אזהרת רווח באוגוסט 2020, ממשיכה לבצע מהלכים שנועדו למנוע, או לכל הפחות להאט את ההתרסקות. הפעם מדובר במהלך שניראה כמעט…
עד שנת 2016 חוסכים המעוניינים באפיק חיסכון שיש בצדו הטבות מס – יכלו לבחור רק באפיקי חיסכון לטווח הארוך, או בקרן השתלמות שסוגרת את סכומי ההפקדה לשש שנים לפחות, ברוב המקרים. על אף היתרונות הגדולים שבאפיקי החיסכון כמו קרן פנסיה, קופת גמל, קרן השתלמות או ביטוח מנהלים – לא היה מוצר חיסכון המאפשר ליהנות מהיתרונות הגדולים של מוצרי החיסכון לטווח ארוך, וביחד עם זאת לשמור על נזילות הכספים. כשהחסכונות הסולידיים והפק"מ איבדו לא רק את הרווחיות שלהם אלא גם את אמון הציבור, נותרנו עם מעט מאוד אפשרויות סולידיות בשוק המסורתי להשקעה רווחית. ואז, הגיע תיקון מספר 15 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, ומוצר חיסכון חדש הושק, הוא קופת גמל להשקעה.
היום, מנוהלים בישראל מעל ל-25 מיליארד ₪ בקופות גמל להשקעה, המוצעות בתמהילי חיסכון שונים על ידי כל בתי ההשקעות. כל מה שיש לדעת על קופת גמל להשקעה – במדריך שלפניכם.
קופת גמל היא מוצר חיסכון ממשפחת החסכונות לתקופת הפרישה. ניתן להפקיד בקופת גמל חדשה או קיימת, סכומים חד פעמיים או סכומים חודשיים קבועים. קופת גמל, כמו מוצרי חיסכון דומים מאותה המשפחה (קרן השתלמות, קרן חיסכון לפנסיה, ביטוח מנהלים וכדומה) מתנהלת על ידי מנהל השקעות שמונה לקופה, ועל פי ההסכם והתנאים שנקבעו לקופה מבעוד מועד: יש קופות כלליות בערוצי השקעה סולידיים ויש קופות גמל שמתמחות בהשקעה באג"ח; יש קופות גמל שמשקיעות במט"ח, יש קופות גמל שמשקיעות במניות בשיעורי חשיפה שונים שגם הם נקבעים מראש ומפורסמים כקבוע בחוק. אם כן, את הסכומים הנצברים בקופת גמל ניתן למשוך רק לאחר ההגעה לגיל פרישה. על אף תנאי החיסכון הטובים, מרבית משקי האב בישראל מחפשים לא רק חיסכון לגיל פרישה אלא גם אפיק חיסכון יעיל שיאפשר חיסכון גמיש יותר.
משכך, הושק מוצר חיסכון חדש בישראל בשנת 2016, הוא קופת גמל להשקעה. קופת גמל להשקעה היא דומה במובנים רבים למוצר האב שממנו הסתעפה, בשינוי בולט אחד: קופת גמל להשקעה שומרת על נזילות כספי החיסכון, אותם ניתן למשוך באופן חלקי או מלא בכל עת.
קופת גמל להשקעה, כמו קופת גמל, מאפשרת יתרונות מיסוי לחוסכים. ניתן לחסוך על פי חוק בכל שנה סכום של לכל היותר 70,913 ₪ בכל קופה, כאשר אין הטבות מס על ההפקדה. דמי הניהול של קופות הגמל להשקעה הם נמוכים יחסית, ונכון לסוף שנת 2021 עומדים על כ – 0.66% מן הצבירה בממוצע.
מי שמושכים מכספי הקופה לפני גיל הפרישה, ימוסו על רווחי הקופה באופן רגיל: 25% מהצבירה. אבל, על פי תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, זכאים החוסכים בקופת גמל להשקעה להטבת מס משמעותית במידה והכספים שנצברו בקופה נמשכו לאחר גיל 60:
קופת גמל להשקעה היא בהחלט מוצר חיסכון פנסיוני, אם כי היא מאפשרת לחוסכים את הגמישות לבחור איך הם מעוניינים להשתמש בכספים שנחסכו וכיצד הם מבקשים לחסוך אותם. ריבוי אפיקי החיסכון מאפשר לכל חוסך להתאים את אסטרטגיית ההשקעה לנטייה ולהעדפות האישיות, כאשר במרבית המקרים מוצרי חיסכון סולידיים מרוויחים פחות, כמו גם מפסידים פחות, לאורך השנים, ובחסכונות לטווח ארוך בדך כלל מומלץ לשקול תמהיל מנייתי.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל המלצה או חוות דעת בכל הנוגע לכדאיות מוצר או חברה ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי מכל סוג שהוא בתחום כזה או אחר